
Lesbrief
Als je goed kijkt vertellen foto’s een verhaal. Wat denk jij dat er wordt verteld? Raakt het je? En waarom? Of juist helemaal niet? Schrijf hierover een gedicht, verhaal of rap en deel dit om hier iemand anders mee te inspireren!
Wij van Pride Photo vinden het belangrijk om verschillende soorten mensen zichtbaar te maken en hun verhaal te laten horen. Dit doen we op verschillende plekken door heel Nederland. Bijvoorbeeld bij het station, om de hoek van het winkelcentrum, of op het plein midden in de stad. We doen dit juist op plekken waar veel mensen komen. Omdat we willen dat veel mensen dit zien en hierover nadenken.

We vragen je zelf naar de foto’s te kijken en zijn heel benieuwd hoe jij deze ervaart. Je hoeft het ons niet te vertellen maar je mag het opschrijven! Dit mag door middel van een gedicht, een verhaal of rap en deel deze met ons via social media. Bijvoorbeeld samen met een foto van de tentoonstelling of de foto waar jou gedicht/verhaal/rap over gaat.
OPDRACHT
- Kies uit de expositie een serie of foto die jou het meest raakt, verbaast of inspireert.
- Scan de QR codes op de panelen voor extra informatie en audio over het onderwerp van de foto, en laat je inspireren door het verhaal van de fotograaf of de modellen op de foto.
- Schrijf een gedicht, verhaal of rap van minimaal 6 zinnen.
- Post dit op je Instagram, TikTok of Twitter en tag @pridephotoaward, of stuur het ons in een DM.
- Elke mening telt! Maar het allerbelangrijkst is dat je het respectvol houdt voor iedereen.
Handige links
Actuele datums en locaties tentoonstelling
Winnende foto’s Pride Photo Award 2022
Overzicht van alle foto’s van de tentoonstelling

PHOTOPAUL
Thema: Mensenrechten

HANEEM CHRISTIAN
Thema: LHBTQIA+ en religie


Docentenhandleiding
Stichting Pride Photo
Stichting Pride Photo is een Nederlandse organisatie, opgericht in 2010, die tot doel heeft om de tolerantie rond seksuele- en genderdiversiteit in de samenleving te vergroten. Dit doen we met het organiseren van een grote jaarlijkse fototentoonstelling waarin we beeldverhalen tonen over de positie van de wereldwijde LHBTQIA+ gemeenschap.
De Pride Photo Tentoonstelling 2022 is samengesteld uit de ca. 2500 inzendingen uit 41 landen voor de Pride Photo Award, onze jaarlijkse internationale fotowedstrijd, en bestaat uit twintig grote panelen die in de buitenlucht staan opgesteld. De Pride Photo Tentoonstelling reist tot januari 2023 door heel Nederland en zal alle provincies aan doen.
Bekijk hier het overzicht van data en locaties van de Pride Photo Tentoonstelling 2022.
We vinden het erg belangrijk om ook jongeren te bereiken met deze tentoonstelling. We werken daarom samen met het COC. Via hun GSA Netwerk verspreiden wij onder alle GSA scholen in regio waar onze tentoonstelling te zien is een gratis lesbrief, die leerlingen moet stimuleren om de tentoonstelling te gaan bekijken en zelf iets met een van de onderwerpen te doen. Daarnaast vragen we aan docenten dit te stimuleren, door het in de les te bespreken en hopelijk ook de tentoonstelling te bezoeken. Naast de lesbrief is er voor docenten deze handleiding met toelichting.
Overzicht
Doelgroep
Alle leerlingen VO en studenten MBO.
Tijdsduur
1 tot 3 uur – Inleiding op de thematiek, reizen naar de expositie, gedichten schrijven en voordragen (optioneel).
Leerdoel
Perspectief bieden op seksuele genderdiversiteit en het eigen perspectief vertalen naar geschreven tekst.
Voorkennis
De les komt meer tot z’n recht als er voorkennis is over LHBTQIA+. (De lesbrief kan ook een aanleiding zijn tot het behandelen van LHBTQIA+, seksuele- en genderdiversiteit)
Globale opzet
Na een introductie op de thematiek gaat de klas langs de expositie, hier kunnen zij zelfstandig rondkijken en de QR-code scannen om het verhaal achter de foto’s te horen. Vervolgens kiest de leerling/student een serie waarover een gedicht wordt geschreven. Deze verzamelen we met de tag @pridephotoaward op Instagram, TikTok en Twitter. Leerlingen mogen hem ook als DM aan ons sturen.
Lesbrief
Het doel is om leerlingen na te laten denken over seksuele- en genderdiversiteit en hen met elkaar het gesprek aan te laten gaan. We willen zoveel mensen bereiken, van diverse leeftijden, opleidingsniveaus, culturele achtergronden, herkomst en met uiteenlopende opvattingen. Doordat de tentoonstelling in de openbare ruimte wordt getoond is deze toegankelijk voor iedereen.
De leerlingen worden in de lesbrief uitgedaagd om over een van de foto’s, series of onderwerpen die hen raakt, verbaast of juist inspireert, een gedicht, verhaal of rap te schrijven van minimaal 6 zinnen en deze te posten op Instagram, TikTok of Twitter en tag @pridephotoaward, of deze aan ons te sturen een DM.
De lesbrief is interdisciplinair opgezet en biedt de mogelijkheid om de thematiek bespreekbaar te maken in de klas. Zo kan LHBT besproken worden in de les maatschappijleer, maar kan de tentoonstelling ook klassikaal bezocht worden binnen een van de taallessen, om n.a.v. een van de foto’s een (kort) gedicht te maken over de thematiek of waarin de eigen ideeën m.b.t. het onderwerp worden verwoord.
Onderwerpen
Thema dit jaar is Celebrating the Unseen, waarmee Pride Photo de meest ongeziene groepen en onbekende verhalen uit de LHBTQIA+ gemeenschap onder de aandacht wil brengen. Naast de winnende foto’s worden verschillende urgente beeldverhalen getoond. Op de Pride Photo Tentoonstelling 2022 pagina vindt u alle getoonde foto’s met uitleg over de onderwerpen die behandeld worden. Hieronder pakken we er een paar onderwerpen die wellicht interessant zijn om te bespreken in de les, zoals:
De pandemie
De LHBTQIA+ personen is wereldwijd zeer hard getroffen zijn door corona. De winnende serie – Transwoman: between color and voice – toont een groep trans vrouwen tijdens de corona pandemie. Ze hadden geen ID, dus geen toegang tot zorg en vaccinaties, verloren hun werk en inkomen, raakten dakloos en hadden geen toegang tot sociale voorzieningen.
Mensenrechten
In veel landen staan de mensenrechten van LHBT personen zwaar onder druk, bijv. in Ghana. Maar ook in de EU, zoals in Hongarije en Polen.
Geweld tegen trans personen
De portret van Bruna confronteert ons met de gevolgen van geweld tegen trans personen in Brazilië. Het land voert de mondiale ranglijst aan van landen waar dit het meest voorkomt. Maar ook in NL is het geen onbekend verschijnsel. Hier wordt 43% van de transgender personen jaarlijks geconfronteerd met fysiek geweld. In de audiofragment op de pagina vertelt Remke hoe zij mishandeld werd in de trein.
De eenzaamheid onder ‘roze’ ouderen
Een grote angst van LHBT personen die in een zorginstelling terecht komen is om afgewezen te worden door medebewoners of personeel. Velen van hen gaan terug de kast in. Ze hebben vaak geen kinderen of kleinkinderen en ook hun vrienden zijn oud. Velen van hen zijn helemaal alleen en eenzaam. De serie Kleurrijk ouder worden wil dit taboe doorbreken.
Gender transitie
Er bestaat veel onwetendheid over de geslachtsveranderende operaties. De Nederlandse fotograaf Prins de Vos volgde voor de openhartige serie Boys do cry gedurende 7 jaar de trans man Levi op belangrijke momenten tijdens de transitie. Bijvoorbeeld een paar dagen na zijn geslachtsoperatie.
Diversiteit in de sportwereld
Hoe kan het dat van de 600 voetballers uit het Nederlandse betaald voetbal niet 1 openlijk uit de kast is? In het jaar van het WK in Quatar is de foto Soccer Love aanleiding voor een interessant gesprek over LHBT op het veld. Een herkenbare wereld voor veel jongens. Hoe erg is het als een homo scoort in de WK finale?
Schooluniform
In veel landen zijn scholieren verplicht om een uniform te dragen op school; voor jongens en meisjes. Ingewikkeld als je genderidentiteit niet overeenkomt met dat voorgeschreven uniform, zoals bij deze scholieren uit Thailand.
Wat zie jij?
De fotograaf van Rebels at Heart stelt iedere kijker die vraag bij het kijken naar deze foto. – Wat zie jij? – Iedereen zal iets anders antwoorden. Maar wat het antwoord ook is, het wordt bepaald door wie we zelf zijn, wie de kijker is. Onze achtergrond, cultuur, religie, ze bepalen allemaal hoe we naar de wereld kijken. Zijn we in staat die bril af te zetten en zonder oordeel nogmaals naar deze foto te kijken?
De onderwerpen worden toegelicht in korte teksten op de fotopanelen. Wie behoefte heeft aan meer duiding kan met de mobiele telefoon een QR-code scannen die op het paneel staat, waarmee aanvullende informatie en een audio fragment kan worden opgeroepen over de fotograaf, het werk en/of het onderwerp van de foto(s). Dat kan ter plekke, maar ook later via de website van Pride Photo.
Gastspreker of Rondleiding
Wanneer u een gastspreker in de klas wil uitnodigen die over de tentoonstelling of een van de thema’s kan komen vertellen, of een rondleiding wil langs de Pride Photo Tentoonstelling met uitleg over de foto’s en onderwerpen, neem dan contact op met info@pridephoto.org. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.
Handige links voor docenten
Actuele datums en locaties tentoonstelling
Winnende foto’s Pride Photo Award 2022
Overzicht van alle foto’s van de tentoonstelling
Klik hier om de docentenhandleiding te downloaden (pdf)
Klik hier om de lesbrief te downloaden (pdf)

YOPPY PIETER
Thema: De pandemie

LUIZ MAXIMIANO
Thema: Geweld tegen trans personen

KAMI DUBEL
Thema: De eenzaamheid onder ‘roze’ ouderen

DAVID TĚŠÍNSKÝ
Thema: Diversiteit in de sportwereld

WATSAMON TRI-YASAKDA
Thema: Schooluniform

MIRIAM MAGSI
Thema: Wat zie jij?