Pride Photo – Onderwijs

Wat denk/voel/zie je?

Lesbrief

Als je goed kijkt vertellen foto’s een verhaal. Maar wat wordt verteld? Raakt het verhaal je? En waarom? Of juist helemaal niet? Schrijf hierover een gedicht, verhaal of rap en deel dit om iemand anders er mee te inspireren!

Wij van Pride Photo vinden het belangrijk om verschillende soorten mensen zichtbaar te maken en hun verhaal te laten horen. Dit doen we met onze fototentoonstelling die door heel Nederland reist en te zien is op verschillende plekken, buiten op straat. We doen dit juist op plekken waar veel mensen komen. Omdat we willen dat veel mensen de foto’s zien en hierover nadenken.

Pride Photo 200 euro

We zijn ook heel benieuwd hoe jij de foto’s ervaart. Je hoeft het ons niet te vertellen maar je mag het opschrijven! Bijvoorbeeld in een gedicht, een verhaal, een caption of een rap, en deel deze met ons via social media. Bijvoorbeeld samen met een foto van de tentoonstelling of de foto waar jou gedicht/verhaal/rap over gaat.

OPDRACHT

  • Kies uit de expositie een serie of foto die je het meest raakt, verbaast of inspireert.
  • Scan de QR codes op de panelen voor extra informatie en audio, en laat je inspireren door het verhaal van de fotograaf of de modellen op de foto.
  • Schrijf een gedicht, verhaal of rap van minimaal 6 zinnen. 
  • Post dit op je Instagram, TikTok of Twitter en tag @pridephotoaward, of stuur het ons in een DM.

Belangrijk, elke mening telt! Maar het allerbelangrijkst is dat je het respectvol houdt voor iedereen.

De beste inzending van dit jaar ontvangt een cadeaubon van €200,-. Vergeet niet de QR-code bij de foto of serie te scannen. Zo heb je nog meer informatie over het verhaal en krijg je wellicht ook meer inspiratie!

Handige links

Download de lesbrief (pdf)

Actuele datums en locaties tentoonstelling
Winnende foto’s Pride Photo Award 2023
Overzicht van alle foto’s van de tentoonstelling

Docentenhandleiding

Winner Pride Photo 2023 KysaanKy by Ky Smiley
“Kysaan & Ky” by Ky Smiley – Winnaar Pride Photo Award 2023
Thema: Ben jezelf
Robin Yong 1 Havana Queen Story
“Havana Queen Story” by Robin Yong
Thema: Mensenrechten
Ziyu Wang 07 Untitled
“Visually stronger” by Ziyu Wang
Thema: Ben jezelf
coc gsa
Dit onderwijsprogramma is in samenwerking met het GSA-netwerk van COC Nederland.

Docentenhandleiding

Stichting Pride Photo

Stichting Pride Photo Award is een Nederlandse organisatie die tot doel heeft om de acceptatie rond seksuele- en genderdiversiteit in de samenleving te bevorderen. Dit doen we met het organiseren van een grote jaarlijkse fototentoonstelling waarin we beeldverhalen tonen over de positie van de wereldwijde LHBTQIA+ gemeenschap. 

De tentoonstelling is samengesteld uit de ruim 5600 inzendingen voor de Pride Photo Award, onze jaarlijkse internationale fotowedstrijd, en bestaat uit twintig grote panelen die in de buitenlucht staan opgesteld. De Pride Photo Tentoonstelling reist tot eind 2023 door heel Nederland en zal alle provincies aan doen.

Bekijk hier het overzicht van data en locaties van de Pride Photo Tentoonstelling 2023.

We vinden het erg belangrijk om ook jongeren te bereiken met deze tentoonstelling. We werken daarom samen met het COC. Via hun GSA Netwerk verspreiden wij onder alle GSA scholen in regio waar onze tentoonstelling te zien is een gratis lesbrief, die leerlingen moet stimuleren om de tentoonstelling te gaan bekijken en zelf iets met een van de onderwerpen te doen. Daarnaast vragen we aan docenten dit te stimuleren, door het in de les te bespreken en hopelijk ook de tentoonstelling te bezoeken. Naast de lesbrief is er voor docenten deze handleiding met toelichting.

Overzicht

Doelgroep

Alle leerlingen VO en studenten MBO.

Tijdsduur

1 tot 3 uur – Inleiding op de thematiek, reizen naar de expositie, gedichten schrijven en voordragen (optioneel).

Leerdoel

Perspectief bieden op seksuele genderdiversiteit en het eigen perspectief vertalen naar geschreven tekst.

Voorkennis

De les komt meer tot z’n recht als er voorkennis is over LHBTQIA+. (De lesbrief kan ook een aanleiding zijn tot het behandelen van LHBTQIA+, seksuele- en genderdiversiteit)

Globale opzet

Na een introductie op de thematiek gaat de klas langs de expositie, hier kunnen zij zelfstandig rondkijken en de QR-code scannen om het verhaal achter de foto’s te horen. Vervolgens kiest de leerling/student een serie waarover een gedicht wordt geschreven. Deze verzamelen we met de tag @pridephotoaward op Instagram, TikTok en Twitter. Leerlingen mogen hem ook als DM aan ons sturen.

Lesbrief

Het doel is om leerlingen aan het denken te zetten over seksuele- en genderdiversiteit en ze hierover met elkaar in gesprek te laten gaan. We willen zoveel mogelijk mensen bereiken, van diverse leeftijden, opleidingsniveaus, culturele achtergronden, herkomst en met uiteenlopende opvattingen. Doordat de tentoonstelling in de openbare ruimte wordt getoond is deze toegankelijk voor iedereen. Dus ook voor leerlingen, individueel of in groepsverband. 

Bij de tentoonstelling hebben we ook een korte lesbrief gemaakt, waarin leerlingen worden uitgedaagd om de tentoonstelling te bezoeken. We vragen ze om over een van de foto’s, series of onderwerpen die hen raakt, inspireert of die hen juist verbaast, een gedicht, (kort) verhaal of rap te schrijven van minimaal 6 zinnen, en deze te posten op insta, tiktok of twitter, etc. en tag @pridephotoaward te taggen, of deze aan ons te sturen  een DM.

De lesbrief is interdisciplinair opgezet en biedt de mogelijkheid om de thematiek bespreekbaar te maken in de klas. Zo kan diversiteit besproken worden in de les maatschappijleer. Leerlingen kunnen gevraagd worden om zelf de tentoonstelling te bezoeken, maar dit kan ook klassikaal. Vervolgens kan er binnen een van de taallessen over. een van de foto’s of thema’s een (kort) gedicht worden gemaakt waarin de eigen ideeën m.b.t. het onderwerp worden verwoord.

Download de lesbrief (pdf)

Download de docentenhandleiding (pdf)

Onderwerpen

Thema dit jaar is ‘The Process of Change’, waarmee Pride Photo wil laten zijn dat bestaansrechten en maatschappelijke acceptatie geen vanzelfsprekendheid zijn, maar het resultaat zijn van een langdurig proces, waarin de LHBTQIA+ gemeenschap voortdurend op zoek naar nieuwe wegen en vormen om zich te uiten en diversiteit te vieren. Met grote en kleine stappen, creativiteit, vechtlust en veerkracht weet de gemeenschap steeds weer de horizon te verbreden en haar bestaansrecht te bevestigen.

Naast de winnende foto’s worden in de tentoonstelling verschillende urgente beeldverhalen getoond. Op de website van de Pride Photo Tentoonstelling 2023 vindt u alle getoonde foto’s met uitleg over de onderwerpen die behandeld worden. Hieronder pakken we er een paar uit die wellicht interessant zijn om te bespreken in de les, zoals;

Mensenrechten

In veel landen staan de mensenrechten van LHBTQIA+ personen zwaar onder druk, bijv. in Ghana of in Oekraïne (als gevolg van de oorlog). In andere landen zorgen nieuwe wetten ervoor dat LHBTQIA+-ers meer rechten krijgen. In veel gevallen leidt dit tot een sociaal economische impuls voor de gemeenschap. Mozambique en Cuba zijn hier mooie voorbeelden van. Over al deze landen zijn er foto’s in de tentoonstelling opgenomen en worden de achterliggende verhalen verteld. Het overzicht bij de foto uit Cuba laat goed zien in welke landen de LHBT mensenrechten juist heel goed geregeld zijn en waar helemaal niet en waar mensen nog ter dood worden veroordeeld vanwege hun seksuele geaardheid of gender identiteit.

Ben jezelf

Verschillende panelen gaan over het kunnen en mogen uiten van jezelf. Voorbeelden daarvan zijn de winnende foto van de Pride Photo Award 2023; Kysaan & Ky, van Ky Smiley. De ondertitel van deze foto luidt Just two black boys who are both still growing into their selves. Ky Smiley is mede dankzij deze foto en het winnen van de Pride Photo Award op school open over zijn identiteit en levensverhaal en heeft nu eindelijk het gevoel zichzelf te kunnen en mogen zijn.

Een bijzonder en aangrijpend voorbeeld van jezelf (niet) kunnen zijn is het levensverhaal van Dimitri, vastgelegd door Chiara Fabbro in haar serie Invisible Border.

Of verdiep je in het verhaal van Go Get’Em Boy van de Chinese fotograaf Ziyu Wang. Hoewel LHBT in China niet verboden is, rust er wel een groot maatschappelijk taboe op. Veel mensen met een andere seksuele of genderidentiteit doen zich dan ook vaak anders voor dan wie ze zijn. Alles om aan het perfecte plaatje te voldoen. Wang maakte deze serie zelfportretten waarin hij zich voordoet zoals zijn ouders hem graag zouden willen zien; de ideale zoon met kleindochter, de gespierde jongen, de overheidsfunctionaris. Hoewel de serie veel humor heeft houdt hij ons ook een spiegel voor. Want, zijn wij altijd onszelf of doen we ons anders voor?

Herken jezelf

Mensen die gedurende hun leven een andere genderidentiteit aannemen dan die ze bij hun geboorte hebben meegekregen, hebben vaak maar weinig herkenbare jeugdherinneringen. Hun fotoalbum is voor hen vaak pijnlijk om naar te kijken, omdat het een kind laat zien waarin zij zich niet meer herkennen. Hierover gaat de winnende serie Dead family van Andrés Gregorio Pérez. Hoe maak je van je foto album een album waarin je jezelf weer herkent?

Diversiteit op de werk/schoolvloer

Uit veel wetenschappelijke studies is gebleken dat mensen beter presteren wanneer ze zichzelf kunnen zijn. Dan leren ze beter en werken productiever. Dat geldt zowel voor scholen als ook op de werkvloer. Daarom is het belangrijk dat werkgevers, maar ook onderwijsinstellingen, diversiteit omarmen en een veilig en inclusief beleid voeren, waarin verschil kan bestaan. Het GSA is hier een goed voorbeeld van. Het zal, als we de onderzoeken moeten geloven, de prestaties van leerlingen ten goede moeten komen. Dit verhaal wordt mooi geïllustreerd met de serie The Gay Space Agency van Mackenzie Calle. Deze vertelt, met humor, het verhaal van de NASA, waar decennialang juist een actief anti-LHBT beleid is gevoerd, met een angstcultuur tot gevolg.

Anders dan anders

Mensen die verstandelijk beperkt en seksueel anders zijn. Het is een groep waarover je maar heel erg weinig hoort. Maar ze bestaan wel degelijk. Waar veel jonge LHBT personen hun identiteit (deels verborgen) ontdekken tijdens het uitgaan, is dat voor deze groep heel ingewikkeld, zo niet onmogelijk. Ze hebben vaak te maken met dubbele discriminatie en uitsluiting en kunnen vaak maar moeilijk voor zichzelf opkomen. De foto Lady Mercury van Zuzu Valla, al alle andere foto’s uit haar serie over het veelgeprezen Drag Syndrome-collectief, vertelt hun verhaal.

Do it yourself

Veel jongeren weigeren zich aan te passen aan de hokjes. Ze zorgen voor een eigen leefstijl, waarin ze zichzelf kunnen zijn. Bijvoorbeeld de non-binaire tatoo artiest Florex Forever is hier een voorbeeld van. Hen gebruikt tatoeage om lichamelijke kenmerken toe te voegen die uiting geven aan de non-bainaire identiteit.

La Creole is een jonge en hele diverse groep kunstenaars, muzikanten, dansers, etc. in Parijs, die zich niet welkom voelde binnen de bestaande clubscene. In plaats van zichzelf aan te passen begonnen zij een eigen club, waar ze zichzelf kunnen zijn, met eigen muziek, dans, kunst, en hun eigen seksuele- en genderidentiteit.

Geweld

Latidoamerica confronteert ons met de gevolgen van geweld tegen trans personen in Honduras. Het land staat hoog op de internationale ranglijst van landen waar dit veel voorkomt. Maar ook in NL is het geen onbekend verschijnsel. Hier wordt 43% van de transgender personen jaarlijks geconfronteerd met fysiek geweld. In het audiofragment op de pagina vertelt Remke hoe zij mishandeld werd in de trein.

Een andere foto’s die te maken heeft met geweld is ClubQ, van de Amerikaanse fotograaf RJ Sangosti. Hij maakte deze foto vlak na de schietpartij in Colorado Springs.

Ook LHBTQIA+-vluchtelingen hebben vaak te maken met geweld. De foto van Resistance van AliReza Goudarzi confronteert ons met dit onderwerp en vertelt het aangrijpende verhaal achter dit beeld.

De onderwerpen worden toegelicht in korte teksten op de fotopanelen. Wie behoefte heeft aan meer duiding kan met de mobiele telefoon een QR-code scannen die op het paneel staat, waarmee aanvullende informatie en een audio fragment kan worden opgeroepen over de fotograaf, het werk en/of het onderwerp van de foto(s). Dat kan ter plekke, maar ook later via de website van Pride Photo.

Gastspreker of Rondleiding

Wanneer u een gastspreker in de klas wil uitnodigen die over de tentoonstelling of een van de thema’s kan komen vertellen, of een rondleiding wil langs de Pride Photo Tentoonstelling met uitleg over de foto’s en onderwerpen, neem dan contact op met info@pridephoto.org. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Handige links voor docenten

Actuele datums en locaties tentoonstelling
Overzicht van alle foto’s van de tentoonstelling

Klik hier om de docentenhandleiding te downloaden (pdf)
Klik hier om de lesbrief te downloaden (pdf)

Clara Watt 01 Richard
“Richard” by Clara Watt
Thema: Mensenrechten
Javier Arcenillas 1 Latidoamerica
“Latidoamerica” by Javier Arcenillas
Thema: Geweld
2 Self drag portrait Dead family by Le Veneque
“Self drag portrait” – Dead family by Andrés Gregorio Pérez
Thema: Herken jezelf
Zuzu Valla 201 Lady Marcury
“Lady Marcury” by Zulu Valla
Thema: Verstandelijke beperking
Mackenzie Calle 1 CALLE 01
“Brian Murphy” by Mackenzie Calle
Thema: Diversiteit op de werk/schoolvloer
AliReza Goudarzi 151 Resistance
“Resistance” by AliReza Goudarzi
Thema: Geweld
Adrien Selbert 0087 La Creole
“La Creole” by Adrien Selbert
Thema: Do it yourself